thyssenkrupp Veerhaven plant de klimaatvriendelijke duwboot van de toekomst
- De Nederlandse logistieke dochteronderneming van thyssenkrupp Steel Europe geeft opdracht tot individuele ontwerpen voor een innovatieve duwboot met milieuvriendelijke aandrijving
- thyssenkrupp Veerhaven richt zich op efficiëntie en duurzaamheid bij toekomstige vlootvernieuwing
- Door het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals methanol kan de CO2-uitstoot van de vloot in de toekomst sterk worden verminderd – een novum in deze speciale tak van de binnenvaart
- Een volgend voorbeeld van het koolstofarm maken van de toeleveringsketen van thyssenkrupp Steel
De plannen van thyssenkrupp Veerhaven voor de duwboot van de toekomst krijgen nader vorm: de logistieke dochteronderneming van thyssenkrupp Steel Europe, gevestigd in Rotterdam, heeft twee gespecialiseerde ontwerpbureaus opdracht gegeven om ontwerpen te maken voor een klimaatvriendelijke duwboot. Voor duwbootrederij thyssenkrupp Veerhaven is dit de volgende stap op weg naar de duurzame vloot van de toekomst: na de beoordeling zullen de huidige zeven duwboten, zodra hun technische levensduur is verstreken en naarmate de mogelijkheden zich voordoen, geleidelijk worden vervangen door milieu- en klimaatvriendelijker modellen.
Duurzame duwboten: thyssenkrupp Veerhaven is van plan methanol te gebruiken en de geschiktheid voor lage waterstand te optimaliseren
Met de nieuwe generatie duwboten wil thyssenkrupp Veerhaven zijn vloot klimaatvriendelijk maken. De zeven duwboten van thyssenkrupp Veerhaven vervoeren zo’n 18 miljoen ton grondstoffen per jaar tussen Europoort Rotterdam en het Ruhrgebied voor de hoogovenbedrijven. Het gebruik van methanol als brandstof kan op termijn ongeveer 80 procent van de huidige CO2-uitstoot besparen in vergelijking met fossiele diesel. Omdat de waterstand in de Rijn in de zomer door de voortschrijdende klimaatverandering steeds verder onder kritische waarden zakt, moet het geplande schip ook worden geoptimaliseerd voor lage waterstanden.
thyssenkrupp Veerhaven slaat met deze plannen nieuwe technologische wegen in. In deze klasse van grote duwboten is het vervangen van diesel door milieuvriendelijke brandstoffen nog toekomstmuziek en nog niet eerder geïmplementeerd. “In dit uitdagende gebied van de binnenvaart zijn er momenteel geen schepen die varen op milieuvriendelijke brandstoffen zoals methanol. We willen een voortrekkersrol spelen en leggen met onze geplande modernisering van de vloot de basis voor innovatieve technologieën die onze CO2-voetafdruk aanzienlijk zullen verkleinen”, zegt de CEO van thyssenkrupp Veerhaven, Frank Tazelaar.
CO2-reductie over de gehele leveringsketen
Voor thyssenkrupp Veerhaven zou de CO2-reductie bijdragen aan de eigen Scope 1-uitstoot, en als dienstverlener zou het bijdragen aan de Scope 3-uitstoot van zijn klanten. Ook het moederbedrijf thyssenkrupp Steel profiteert hiervan. In een poging om de Scope 3-uitstoot te minimaliseren, streeft de staalfabrikant ernaar zijn hele leveringsketen koolstofvrij te maken. Een voorbeeldproject in dit opzicht is de samenwerking met kalkproducent Lhoist Duitsland. Lhoist is van plan de komende jaren ongeveer een miljoen ton CO2 te besparen, om de productie van groen staal met klimaatneutrale kalk te ondersteunen.
Een ander voorbeeld van het terugdringen van klimaatschadelijke gassen in de leveringsketen is het gebruik van klimaatvriendelijke aanbiedingen van DB Cargo. Hoewel thyssenkrupp Steel al lange tijd gebruik maakt van milieuvriendelijk spoortransport tussen zijn locaties, zal het overschakelen van de treinverbindingen tussen de verschillende locaties naar DBeco solutions de CO2-uitstoot nog verder verminderen. De reden hiervoor is dat thyssenkrupp Steel voor de geëlektrificeerde trajecten gebruik maakt van DBeco plus, d.w.z. 100% groene stroom, terwijl DBeco fuel d.w.z. Hydrotreated Vegetable Oils (HVO), wordt gebruikt op de dieseltrajecten.
Ontwerpdiversiteit voor de volgende generatie duwboten
thyssenkrupp Veerhaven zet bij de planvorming in op innovatie. Normaal gesproken geeft thyssenkrupp Veerhaven de scheepswerven rechtstreeks de opdracht om een nieuw schip te bouwen. “Voor het nieuwe terrein van de duurzame brandstoffen kiezen we voor een vernieuwende aanpak en laten we drie ontwerpen maken door gespecialiseerde ontwerpbureaus”, zegt Tazelaar. Daartoe behoren zowel referentieschepen als laagwaterduwboten met Stage V motorisering en varianten die geschikt zijn voor dual-fuel/methanol. Na selectie heeft thyssenkrupp Veerhaven de ontwerpbureaus C-Job Naval Architects en Kooiman Marine Group de opdracht verleend om de genoemde ontwerpen te leveren.
Na ontvangst van de ontwerpen beoordeelt thyssenkrupp Veerhaven de technologische en economische haalbaarheid. Aangezien het oudste schip van de vloot binnenkort het einde van zijn technische levensduur zal bereiken, is thyssenkrupp Veerhaven van plan om in de nabije toekomst de eerste "duwboot van de toekomst" te bestellen als de investeringsbeslissing positief uitvalt.
thyssenkrupp Steel Europe AG
Kaiser-Wilhelm-Str. 100
47166 Duisburg
Telefon: +49 (203) 52-0
Telefax: +49 (203) 52-25102
http://www.thyssenkrupp-steel-europe.com
Public-/Media Relations
Telefon: +49 (203) 52-44916
E-Mail: roswitha.becker@thyssenkrupp.com